NIEUW!!!!! Online te volgen vanaf medio oktober 2023, schrijf je NU in dan houd ik je op de hoogte van de lancering!

Ayurvedische Marmamassage 

 

Ayurveda

De Veda’s zijn heilige geschriften die zo 3000 jaar geleden hun oorsprong vonden. In eerste instantie werd kennis mondeling gedeeld door rishi’s (heilige mannen) en pas later op schrift gesteld. Deze kennis bestaat uit religieuze hymnen over God(en), spirituele filosofie, het universum, de natuur en de juiste levenswijze.

Ayurveda is in de oorsprong gebaseerd op deze oude, in het Sanskriet geschreven teksten en bestaat uit vier veda’s: de Rigveda, de Atharveda, Yoerveda en de Samaveda. Deze zijn weer onderverdeeld in Samhita’s, Brahmana’s, Aranyaka’s en de bekende Upanishads. Hierin vinden we de kennis van de Ayurveda.

Met betrekking tot gezondheid is het binnen de ayurveda uitgangspunt dat ziekte in de geest ontstaat (gedachten) en zich pas na herhaald genegeerd te worden in het lichaam manifesteert. De ayurveda stelt dat het lichaam onverbiddelijk gehoorzaamt aan de geest.

Dosha’s

De ayurveda stelt dat alle energie – in de geest, in het lichaam, in de wereld om ons heen – drie karakteristieken heeft. Deze worden dosha’s genoemd en heten tezamen ’tri dosha’. Alle energieën kennen deze karakteristieken: onze passies, de seizoensbewegingen in ons klimaat en kosmische energieën in sterren. Dat wat we van binnen aantreffen, vinden we ook buiten ons. (“Zo binnen, zo buiten”).

  • Vata: impulsenergie: beweging en verandering. Verstoringen in vata vinden hun oorsprong in angst en onrust. Vata energie vind je ook terug in de energie van de wind.
  • Pitta: vuurkracht. Pitta manifesteert zich in de spijsvertering en in menselijke emoties als hartstocht en drift. Wij vinden vuurkracht in de natuur buiten ons in vulkanen en het groepsgedrag op tropische dagen aan het strand.
  • Kapha: structuurkracht: structuur en stevigheid. In de mens openbaart kapha zich als berusting en bezitterigheid (materie). Zij is ook voelbaar tijdens een bewolkte, sombere winteravond.

Volgens de ayurveda is iemand in evenwicht zodra de huidige tri dosha’s (kapha, vata en pitta) in evenwicht zijn met de oorspronkelijke geboorteconstitutie.

 

Wat leer je in deze cursus?

De lessen zijn verdeeld in een groot aantal theorielessen en praktijklessen.

  • THEORIE: We verkennen samen de oorsprong van de Ayurveda en je maakt kennis met de theorie van de ’tri-dosha’, begrippen als ‘prakriti, vikriti en purusha‘, ‘Atman en Brahman‘ en ik introduceer je in het chakrasysteem.
  • Introductie van de dosha Vata en het delen van kennis rond het eerste chakra ‘Muladhara’.
  • MASSAGE: Je leert de ayurvedische marmamassage uit te voeren op de billen, de achterzijde van de benen, de voorzijde van de benen en de beide voeten.
  • THEORIE: We leren de kenmerken van de ‘pitta-energie’ en de kenmerken van het tweede en derde chakra (‘Svadhisthana en Manipura’ chakra).
  • MASSAGE: Je leert de ayurvedische marmamassage uit te voeren op de rug en de buik.
  • THEORIE: je leert de kenmerken van ‘kapha-energie’ en de kenmerken van het vierde chakra ‘Anahata’, het vijfde chakra ‘Vishuddha’, het zesde ‘Ajna’ chakra en het zevende ‘Sahasrara’ chakra.
  • MASSAGE: je leert de borsten, de armen en het hoofd te masseren.

Je doet gaandeweg de cursus kennis op van de Ayurvedische filosofie met betrekking tot het leven en de gezondheid en daar waar massage en aanraking ondersteunend kan werken.

Je leert de dosha’s te herkennen en kan gerichte behandelingen geven om fysieke en emotionele balans uit te nodigen tot herstel voor je cliënt.

Je leert een uitgebreide therapeutische massage vorm te geven op Ayurvedische wijze. De massage neemt ongeveer 90 minuten in beslag en kan uitgevoerd worden op tafel.

Inbegrepen: Fysiek uit te draaien lesmateriaal, (tijdelijke) toegang tot heldere instructiefilmpjes en online presentaties en een certificaat na afloop.

Interesse? Stuur me een bericht via de website!

Een heel hartelijke groet van Merel Drilling

 

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.