“Als u iets door en door wilt leren kennen,
onderwijs het dan aan anderen.”
– Tryon Edwards 1809-1894

Actuele Workshops

Graag geef ik je de kennis door die ik heb opgedaan in mijn leven tot nu toe als massagetherapeut, coach, coachee, docent én spiritueel mens door je in een workshop of cursus te laten delen in mijn passie. Dit doe ik in de vorm van een kleinschalige, veilige setting van maximaal twee deelnemers in mijn eigen, fijne praktijkruimte.

Er zijn grofweg twee opties:

 • je neemt een ‘proefpersoon’ (vriendin, partner, moeder etc.) mee en oefent een dagdeel op deze persoon.
 • je enthousiasmeert een collega (masseur, massagetherapeut of therapeut) die deze workshop ook wil volgen. We reserveren twee dagdelen los van elkaar of reserveren een hele aaneengesloten dag.

 

Investering in jezelf

Het is een investering (je betaalt meer dan je zou doen in een groep bij een opleidingsinstituut) maar het is er een die het naar mijn idee meer dan waard is. Je investeert namelijk in jezelf als masseur of therapeut maar ook in jezelf als mens. Misschien vraag je je af hoe je dat doet. Hieronder benoem ik de voordelen.

 • Ik ben sinds mijn twaalfde in ontwikkeling daar waar het spiritualiteit betreft. Ik ben een filosofisch en liefdevol mens en werk vanuit oprechte interesse en passie. Ik kan je verder helpen op jouw unieke pad. Dit alles komt tot uitdrukking in mijn manier van lesgeven en communiceren en krijg ik terug van studenten en cursisten.
 • Al mijn aandacht gaat uit naar jou en naar jou alleen. Er is geen enkele afleiding door de aanwezigheid van andere cursisten.
 • Je krijgt direct praktische (en welgemeende) feedback (it comes from a good place).  Deze feedback gaat verder dan alleen gericht op de techniek en ergonomie (je ‘werkhouding’), maar vooral ook op de kwaliteit van je aanraking. Komt de aanraking vanuit het hart of het hoofd? Keer op keer zal ik je uitnodigen contact te maken met degene onder de handen vanuit je ‘zijn’ en niet vanuit ‘het denken’. Zo wordt je workshop niet alleen een praktisch leermoment, maar een spiritueel samenzijn met ruimte voor jouw persoonlijke groei.
 • Je leert in een tijdsbestek van 3.5 uur meer dan je leert tijdens een reguliere cursusdag elders (ik spreek hier vanuit mijn eigen ervaring opgedaan als docent bij verschillende opleiders waar het het lesgeven van grotere groepen betreft).
 • Je ontvangt een degelijk en aantrekkelijk werkboek met alle geleerde technieken en achtergrondinformatie per mail.
 • Je ontvangt na de workshop of cursus een certificaat van deelname.
 • Je mag me altijd mailen of bellen als je meer begeleiding wenst of gewoon vragen hebt naar aanleiding van de workshop of cursus, het lesmateriaal of je eigen opgedane praktijkervaringen. Dit kost je niets!

Lomilomi massage

De oorsprong van de lomilomi

Het woord ‘lomi’ betekent ‘aanraken, wrijven en masseren’. Maar het betekent ook ‘een verschuiving teweeg brengen’ en ‘energie naar een dieper, goddelijk niveau brengen’. Lomilomi is dus veel meer dan een fijne, liefdevolle vorm van masseren.

De massage vindt zijn oorsprong in Polynesië en dan in het bijzonder Hawaii. Zij maakte deel uit van een groot geheel van technieken en methodes om het zelfhelend vermogen van het lichaam aan te spreken. Het lichaam en de geest uit te nodigen terug te keren naar de oorspronkelijke staat van harmonie. Harmonie met het zelf en het grote geheel. (Eigenlijk is er niet iets als het ‘ik’ in het geheel. Het is allemaal één energie in beweging).

Lomilomi is een massage die de bewegingen van de Hawaiiaanse natuur weerspiegelt: van het kabbelende water uit de talloze beekjes, de stroming van sprankelende watervallen, het brullen van krachtige golven van de oceaan, het wuiven van de bomen in een zachte zomerbries tot het vallen van zachte, warme regendruppels op de aarde en zee (aina). Deze liefdevolle, aandachtige, verbonden en met zorg uitgevoerde vorm van masseren en aanraken brengt het lichaam in haar eigen natuurlijke ritme.

De filosofie en levenswijze die ten grondslag ligt aan de Lomilomi massage wordt ‘Huna’ genoemd. Uitgangspunt van Huna is, dat iedere energievorm (binnen ons en buiten ons) streeft naar harmonie. Eén zijn binnen het geheel. Daar kan levensenergie zich weer vrij bewegen door het lichaam.

Dit alles vind je terug in de lomilomi strijkingen, stretches en tracties. Een onafgebroken, vloeiende vorm van liefdevol masseren waarbij blokkades kunnen oplossen en we ons gedragen kunnen voelen door het leven zelf.

Huna wijsheid

Ike – de wereld laat zich ervaren op basis van je eigen conditionering. (Jij bent dat wat je meent waar te nemen). Ook wel: “zo binnen, zo buiten”.

Kala – er zijn geen grenzen.

Makia – wat je aandacht geeft, groeit.

Manawa – Er is geen ander moment dan dit.

Mana – alle kracht zit in jezelf en alleen jij bent er verantwoordelijk voor.

Pono – maak keuzes vanuit bewustzijn. De intentie waarvan uit je handelt bepaalt je toekomst.

Aloha – in de aanwezigheid zijn van de adem van het leven.

Workshop Lomilomi basis achterzijde

1 dagdeel

Heb je altijd al in diep liefdevol contact willen leren masseren met gebruik van de onderarmen maar ontbreekt het je aan techniek en flow? In deze workshop krijg je kennis aangereikt met betrekking tot het filosofisch gedachtengoed van de Hawaiianen. We verkennen samen termen als ‘ha breath’, ‘aka cords’, ‘hamo’, ‘mana’ en natuurlijk ‘aloha’.

Je leert het lichaam van de ontvanger veilig af te dekken met een sarong (het zogenaamde ‘drapen’). Ook leer je jezelf te gronden (aarden door in het ‘nu’ te komen) en te verbinden (vanuit het hart) om vandaar uit een aantal liefdevolle lomilomi onderarmstrijkingen uit te voeren. Ook leer je (delen van) het lichaam op een verantwoorde manier te stretchen en zet je tracties in waar passend.

Na deze workshop kun je een ‘heilige en veilige ruimte’ creëren en bewaken, een uur massage van de achterzijde van het lichaam vorm te geven in de traditionele Lomilomi Temple stijl en kun je, als je dat wilt, de geleerde strijkingen toevoegen aan je eigen repertoire.

Kom vooral zelf ervaren wat lomilomi voor jou (en je eigen praktijk) zou kunnen betekenen. Deze massage wordt niet voor niets ‘loving hands massage’ genoemd. Je bent van harte welkom te ervaren hoe het is om je afgescheiden ‘golf zijn’ te laten oplossen en opgaan in de universele zee van liefde.

 

Workshop Lomilomi basis voorzijde

1 dagdeel

 

Tijdens deze workshop leer je de hele voorzijde van het lichaam te masseren door middel van onderarmstrijkingen en leer je een fijne buikmassage uit te voeren (opu huli). Na deze workshop kun je een volledige lomilomi massage vormgeven van 90 minuten op een verbonden, liefdevolle en verantwoorde manier met inachtneming en zorg voor jezelf. Let op: je kunt alleen maar deelnemen aan deze workshop, als je in het bezit bent van een certificaat bewijs van deelname Lomilomi basis voorzijde.

 

Workshop Lomilomi achterzijde

advanced

1 dagdeel

Tijdens deze workshop leer je de Flying Dance meditatie en de oorsprong en symboliek ervan en leer je deze toe kunt passen tijdens de massage. Ook leer je een krachtige Pule (gebed) chanten en een kleine Ho’oponopono meditatie te begeleiden. Uiteraard ontvang je een aantal extra strijkingen die maken dat je Lomilomi massage een nog uitgebreider en diepere werking kan hebben.

 

Workshop Lomilomi voorzijde

advanced

1 dagdeel

Tijdens deze workshop leer je de Flying Dance meditatie te te passen tijdens de massage van de voorzijde van het lichaam. Buiten een aantal nieuw strijkingen en tracties, leer je een fijne massage van de borsten uit te voeren.

 

Workshop Lomi Pohaku (hotstones)

1 dagdeel

Een massage die zijn oorsprong vindt in Hawaii waar liefdevolle onderarmstrijkingen en stretches werden gecombineerd met de helende werking van opgewarmde basaltstenen. Geen ‘gewone hotstone’ massage, maar een beleving voor zowel gever als ontvanger. Je leert op een praktische manier omgaan met de heater en de stenen (denk aan opwarmen, veilig inzetten, schoonmaken etc.) en je leert een volledige lomilomi massage (basis) te geven op de hele achterzijde van het lichaam.

 

Workshop Lomi Hapai

(Zwangerschapsmassage)

1 dagdeel

  Deze Hawaiiaanse massage voeren we uit terwijl de ontvanger gerieflijk ontspant in de zijligging. Daardoor is deze massagevorm uitermate geschikt voor zwangere vrouwen maar ook voor iedereen die gemasseerd wil worden vanuit de zijligging. (Kinderen, cliënten met een hernia etc.) Ook hier geldt dat de massage zich kenmerkt door: cadans, flow, vloeiende bewegingen, onderarmstrijkingen maar altijd vanuit aanwezig zijn en een grote mate van liefdevolle aandacht.

   

  Workshop Lomilomi stoelmassage

  1 dagdeel

  Een massage waarbij de kleding aanblijft maar toch de zo kenmerkende techniek van werken met en op ademhaling plek inneemt tijdens de massage. Het hele lichaam wordt aangeraakt en ook de onderarmen worden hierbij ingezet. Liefdevol, stevig, krachtig, aardend en laagdrempelige workshop. Wordt door masseurs vaak ingezet op beurzen en festivals. Kan uitgevoerd worden op een gewone stoel met leuning.

  Workshop Hammam

  Je hebt vast wel eens een hammam massage ervaren in een sauna of in een echte Turkse Hammam. Dan weet je dat het plaatsvindt in een zogenaamde ‘natte ruimte’ en dat er gebruik wordt gemaakt van ruime hoeveelheden water. Dat kan natuurlijk niet in je praktijkruimte of je salon. Toch is er een manier om vorm te geven aan de hammambehandeling binnen je ruimte, zonder dat de behandeling een ‘waterballet’ wordt. Zelf heb ik een massief houten vloer in de praktijk en geef deze behandeling regelmatig zonder dat mijn vloer eronder te lijden heeft.

  We werken met de warmte van natte kompressen en Marokkaanse, ontgiftende klei. We leren vorm te geven aan een fijne en doeltreffende scrub, gevolgd door een zachte schuimmassage en een afsluitende behandeling met een verzorgende olie. Kijk maar eens wat je aan het einde van deze fijne (vrolijke) workshop allemaal kan!

  Je leert:

  • hoe de massagetafel en de praktijk- of salonruimte veilig voor te bereiden op een hammambehandeling (je werkt met water en elektriciteit).
  • hoe je tafel aan te kleden: met andere woorden, wat heb je nodig aan hammamdoeken, handdoeken etc.
  • te werken met ghassoul (Marokkaanse klei): het aanlengen en aanbrengen van de klei en het afdekken met folie.
  • alles over de werking van deze magische klei.
  • verantwoord te scrubben met een Marokkaanse scrubhandschoen (een zogenaamde Kese).
  • het van tevoren klaarmaken van olijfzeepschuim met de juiste verhouding zeepvlokken en water.
  • het uitslaan van de zeepzak.
  • het inzepen van delen van het lichaam en het masseren ervan.
  • over het gebruik van olien op basis van de constitutie van de ontvanger onder je handen.
  • wat je in huis zult moeten halen voor een fijne behandeling en waar je dit kunt doen.

  Ik leer je de fijne kneepjes van het vak!

  Na deze workshop kun je je cliënten iets extra’s bieden dat ook nog eens origineel is. Veel cliënten reageren blij verrast op deze extra verwennerij. En, wat erg leuk is, is dat je per se een hele hammambehandeling vorm hoeft te geven. Je kunt een ontgiftende kleibehandeling op de rug toepassen, terwijl je de benen masseert om vervolgens de rug met olijfzeepschuim te masseren. Heerlijk!!

   

   

  Cursussen

  Holistic Pulsing

  Holistic Pulsing – 2 dagdelen (achter- en voorzijde)

  Ben je geïnteresseerd in Holistic Pulsing? Schaf dan hét boek over Holistic Pulsing aan, geschreven door Tovi Browning. Dit boek ligt met regelmaat op mijn nachttafeltje, want de filosofie waarvanuit Holistic Pulsing als lichaamsgerichte therapie is ontstaan, heeft enorm veel raakvlakken met de filosofie van de Hawaiiaanse Huna, als ook de Ayurvedische filosofie en de leer van de chakra’s.

  Wat is Holistic Pulsing?

  De pulsee (de ontvanger) gaat geheel gekleed de tafel op om zich daar vervolgens over te geven aan beweging. Deze bewegingen (pulses genoemd) kunnen klein en oppervlakkig zijn maar ook groot en diep. Zoals je vast wel weet, bestaat het menselijk lichaam op vijftigjarige leeftijd uit zo ongeveer 50% tot 65% uit water. Je brengt het lichaam van de pulsee in beweging en deze beweging golft als het ware door het lichaam heen.

  Deze manier van aanraken werkt vanuit de principes dat:

  • alles terug te brengen is naar ‘energie in beweging’.
  • alles precies is zoals het is en niet anders kan zijn dan dat het is.
  • de volledige ‘verantwoordelijkheid’ bij de ‘pulsee’ mag blijven.
  • we niets hoeven te ‘herstellen’ of te ‘repareren’.

  Wat leer je?

  • Je krijgt inzage in de filosofie achter deze prachtige vorm van aanraken.
  • Je leer jezelf te gronden.
  • Je leert in verbinding te komen en te werken met de hoofdstroom en de zijstromen van het lichaam van de puls
  • Je leert af je best te doen en jezelf (en de ander) te forceren.
  • Hoe om te gaan met blokkades in het lichaam van de pulsee.

  Twee dagdelen

  De cursus bestaat uit twee dagdelen. Het eerste dagdeel werken we met de achterzijde van het lichaam (hoofd-en zijstroom), het tweede dagdeel leer je werken met de voorzijde van het lichaam (hoofd- en zijstromen) en leer je pulsen vanuit zijligging.

   

   

  Werken met de chakra’s 

  4 dagdelen 

  Het woord “chakra” komt uit het Sanskriet en is letterlijk te vertalen met wiel of schijf. Je zou het kunnen omschrijven als ‘een wervelend wiel van energetische activiteit welke uitstraalt of uitvloeit rondom de belangrijkste zenuwknopen die zich vertakken vanuit de wervelkolom.

  Er zijn zeven van deze wielen, opgestapeld in een kolom van energie die zich uitstrekt van onderrug tot aan de kruin.

  Chakra’s zijn geen stoffelijke entiteiten, ze kunnen niet worden vastgehouden. Desalniettemin hebben ze een krachtige uitwerking op zowel het lichaam als de geest. Net zoals emoties onze ademhaling, hartslag en stofwisseling kunnen beïnvloeden, zo beïnvloeden de activiteiten in de chakra’s onze klierprocessen, de vorm van ons lichaam, chronische fysieke kwalen, onze gedachten en ons gedrag. Door yoga, massage, ademhalingsoefeningen en meditatie kunnen wij onze chakra’s beïnvloeden en hiermee onze gezondheid.

  Het kennis nemen van het chakrasysteem en het beïnvloeden van de chakra’s door middel van aanraken en massage geven ons als masseur en therapeut mooi en bruikbaar gereedschap om onze cliënt te ondersteunen in het individuele groeiproces.

  Door chakratherapie in te zetten bieden wij de mogelijkheid los te komen van oude patronen die beperkend kunnen zijn. Tegelijkertijd leren wij de cliënt (en onszelf) te verbinden met aanwezige pijnstukken en kunnen we in heelheid werken en zijn.

  Wat leer je?

  cursusdag 1

  1. Inleiding in de filosofie welke schuilgaat achter de chakrapsychologie.Verkennen van begrippen als ‘nadi’s Ida, Pingala en Sushumna, Kundalini energie en prana. We verkennen kort de zeven hoofdchakra’s.

  2. Verkennen van het Muladhara en Svadhisthana chakra (aarde/wortel en heilig/water) en het (fysiek) activeren of leeg laten stromen ervan door middel van meditatie, edelstenen, klank, yoga, ademhalingsoefeningen en massage.

  cursusdag 2

  Verkennen het Manipura en Anahata chakra (solar plexus en hart) en het activeren of leeg laten stromen ervan door middel van meditatie, edelenstenen, klank, ademhalingsoefeningen en massage.

  Cursusdag 3

  Verkennen van het Vishuddha en Ajna chakra (keel en derde oog) en het activeren of leeg laten stromen ervan door middel van mediatie, edelstenen, klank, ademhalingsoefeningen en massage.

  Cursusdag 4

  1. Verkennen van het Sahasrara chakra (kruin) en en het activeren of leeg laten stromen ervan door middel van mediatie, edelstenen, klank, ademhalingsoefeningen en massage.

  2. Ruimte voor het stellen van eventuele vragen en uitreiken certificaat.

   

   

   

   

  Neem contact op

  Ben je op zoek naar echte ontspanning? Of verlang je naar persoonlijke ontwikkeling als mens,  masseur of therapeut?

  Voel je vooral vrij en stuur me een berichtje.

  Ik zie uit naar onze ontmoeting!
   Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.